Güncel Haberler

Sinekler Kışın Ne Yaparlar? Uyurlar mı?

Sinekler uyurlar mı? Kışın sinekler neden yok oluyor?



  Sineklerin bütün türleri kış boyunca ortalıkta olmazlar. Havanın ısınmasıyla birden ortaya çıkıverirler. Yazın karasinekler günün her saati evimizin her tarafında dolanırken sivrisinekler gündürzleri ortalıkta görükmezler. Acaba sinekler mesai saatlerinin dışında ne işle meşguller? Yoksa uyuyorlar mı?

Sinekler ısıya aşırı hassas yaratıklardır. Güneş bir bulutun arkasına girince oluşan sıcaklık değişiminden bile etkilenirler. Kış soğukları sivrisineklerin yaşama şansını yok eder, özellikle de gelişmiş olanlarının.

Yani olay şöyle kış gelinceye kadar sinekler yumurtalarını bırakır. Sinekler kışın ölür. Yumurtalardan sağ çıkabilenler ise yeni bahar aylarında gelişmiş birer karasinekler olarak hayatımıza katılırlar. Evimizde gördüğümüz sinekler geçen senekiler değillerdir, onların yavrularıdır.

İnsanların yerleşim yerlerinde yaşamını sürdüren sivrisinekler çoğunlukla gece işe koyulurlar. Alacalaranlık saatleri, akşamüstü ve sabaha karşı aktiflikleri artar. Ayrıca aktif oldukları süre iki saati geçmez. Öyleyse bunlar aktif olmadıkları zaman ne yapıyorlar?

Sadece dinleniyorlar ya da uyuyorlar. Şöyle açıklayayım, kuvvetli ışık, havadaki nem oranının düşük olması ve bir de rüzgar, sivrisineklerin faaliyete geçmelerine engel olan en önemli etmenlerdir. Aktif olamdıkları zamanlarda çimenler, otlar, ağaçlar ve bitkilerin üzerinde dinlenirler. Boyutlarının küçük olması ve renklerinden dolayı zor seçilmeleri onları görmemizi engelliyor. Bazıları ise evlerin loş olan köşelerinde kalıyor.

Peki uyuyorlar mı? Hareketsiz kalıyorlar, dış ortamdan bağlantılarını kopartıyorlar. Ama buna uyumak denir mi bilmiyorum. Eğer buna uyumak deniyorsa balıklar da uyurlar. Bu hareketsiz kaldıkları zamanlarda beyinlerinde neler oluştuğunu henüz kimse bilmiyor. Zaten bir karasineğin veya örümceğin beynine elektrik kabloları bağlayıp bir molekül boyuntundaki beyinlerde ne olduğunu araştırmak pratikte mümkün gözükmüyor.