Güncel Haberler

Akıllı Telefonumda Hangi Sensörler Var? Nasıl Çalışıyorlar?




🚀 Akıllı telefonunuzun bu kadar olağanüstü başarılara nasıl ulaştığını hiç merak ettiniz mi? Bu havalı başarıların çoğu, telefonunuzdaki farklı sensörler aracılığıyla gerçekleştirilir. Ancak cihazınızda kaç tane akıllı telefon sensörü bulunduğunu veya amaçlarının ne olduğunu biliyor musunuz?


1. İvmeölçer


Akıllı telefonlarda ivmeölçer

Bir ivmeölçer, üç eksen boyunca hareketi ve tam oryantasyonu belirlemek için hızlanma, titreşim ve eğimi algılar. Uygulamalar, telefonunuzun dikey veya yatay yönde olup olmadığını belirlemek için bu akıllı telefon sensörünü kullanır.Telefon ekranınızın yukarı veya aşağı baktığını da söyleyebilir. İvmeölçer, telefonunuzun herhangi bir doğrusal yönde ne kadar hızlı hareket ettiğini de algılayabilir.


2. Jiroskop

Jiroskop ayrıca, yönlendirme ayrıntılarını ve yukarı / aşağı ve sol / sağ gibi yönleri de sağlar, ancak cihazın ne kadar eğildiği gibi daha büyük bir hassasiyet sağlar. Bu, ivme ölçerden farklıdır - jiroskop da rotasyonu ölçebilir, ancak eski yapamaz.Dolayısıyla, bir akıllı telefonun ne kadar döndüğü ve hangi yönde olduğunu söyleyebilir. Pokemon Go ve Google Sky Map gibi popüler uygulamalar, telefonumuzun işaret ettiği yönü belirlemek için jiroskop sensörünü kullanır.


3. Magnetometre

Akıllı telefonlarımız genellikle bir pusula olarak tanıdığımız manyetometre ile donatılmıştır. Manyetik alanları tespit edebilir, bu nedenle telefonlardaki pusula uygulaması bu akıllı telefon sensörünü gezegenin kuzey kutbuna işaret eder.

Google Haritalar'ı veya Apple Haritalar'ı her açtığınızda, haritanın hangi yönde olması gerektiğini belirlemek için manyetometre ateşlenir. Bu sensör metali çok iyi tespit edebilir, bu yüzden metal dedektör uygulamalarında da kullanılır.



Bir telefonun mutlak oryantasyonu açılar yaw, zift ve rulo ile temsil edilir. İvmeölçer, pusula ve jiroskopun bir kombinasyonu ile tespit edilir.









4. GPS



Akıllı telefondaki Global Konumlandırma Sistemi (GPS) birimleri, Dünya'daki kesin konumumuzu belirlemek için uydularla iletişim kurar. GPS teknolojisi aslında internet verisini kullanmıyor, bu yüzden sinyalleri kaybettikten sonra bile haritalarımızda konumumuzu bulabiliyoruz, ancak detayların yüklenmesi için internete ihtiyaç duyduğundan haritanın kendisi bulanık oluyor - çevrimdışı harita nasıl çalışıyor. GPS, Uber ve Google Haritalar gibi tüm konum tabanlı uygulamalarda kullanılır.

Akıllı telefonunuzda mükemmel navigasyon sistemi oluşturmak için ivmeölçer, jiroskop, manyetometre ve GPS birlikte çalışır.


5. Yakınlık Sensörü



Bir yakınlık sensörü, telefonun dış bir nesneye ne kadar yakın olduğunu öğrenmek için kızılötesi LED ve IR ışık detektörünü kullanır. Arama yaparken ve telefon arama yapmak veya almak için yüze tutulduğunda, sensör onu algılar ve ciltten istenmeyen girişleri önlemek için dokunmatik ekranı devre dışı bırakır.


6. Ortam Işığı Sensörü


Işık sensörü, ekran parlaklığını buna göre ayarlamak için yakındaki ışık düzeylerini algılar. Otomatik Parlaklık Ayarlayıcısında, ışığın kullanılabilirliğine bağlı olarak akıllı telefon ekranının parlaklığını azaltmak veya artırmak için kullanılır.

7. Mikrofon



Mikrofon temel olarak sesin yüksekliğini algılayan ve ölçen bir ses algılayıcısıdır. Farklı tipte mikrofon sensörleri mevcut olsa da, akıllı telefonlar genellikle mikro boyutlu elektret mikrofonlarını kullanır.Arama yapma ve alma dışında, Google Asistan, Siri, Cortana vb. Gibi dijital asistan uygulamaları için sesli arama ve sesli komutlar için kullanılır.

8. Dokunmatik Ekran Sensörleri




Dokunmatik ekrandaki akıllı telefon sensörleri, her an onlardan geçen bir elektrik akımına sahiptir ve ekrana dokunmak, sinyallerde bir değişikliğe neden olur. Bu değişiklik, cihaz için girdi görevi yapar. Apple, kapasitif dokunmatik ekranı piyasaya sürmeden önce, ekranda dirençli ekranlar kullanıldı. Ancak günümüzde, tüm akıllı telefonlarda kapasitif ekran kullanılıyor.


9. Parmak İzi Sensörü



Bugünlerde birçok kullanıcının parmak izi tarayıcısını kullanmayı tercih ettiği için telefonunuzun kilidini açmak için şifreleri ve desenleri ezberlemenin günleridir. Parmak izi sensörü, bugün birçok akıllı telefonu korumak için biyometrik doğrulama sağlar. Parmak izinizi elektriksel olarak kaydeden kapasitif bir tarayıcıdır.Parmağınızı yüzeyine koyduğunuzda, parmak izlerinizdeki sırtlar yüzeye dokunduğunda, sırtlar arasındaki boşluklar hafifçe ayrılır. Kısacası, parmağınızın yüzeyindeki çıkıntılar arasındaki değişen mesafeleri ve deseni ölçer. Bu akıllı telefon sensörü, mobil ödeme uygulamaları gibi kimlik doğrulaması gerektiren uygulamalarda oldukça kullanışlıdır.

10. Adımsayar



Adım sayacı, adım saymak için kullanılır ve fitness izci, aldığınız adım sayısını saymak için bu sensörü kullanır. Pedometreler genellikle, koşu veya yürüme gibi hareketlerinizi izlemek için ivme ölçer tarafından üretilen değerleri kullanır.

11. Barkod / QR Kod sensörleri



Akıllı telefonların çoğunda, koddan yansıyan ışığı algılayarak barkod okuyabilen barkod sensörleri bulunur. Barkodu temsil eden değişik voltajda bir analog sinyal üretir. Bu analog sinyal daha sonra dijital olana dönüştürülür ve son olarak içindeki bilgileri açığa çıkarmak için deşifre edilir. Barkod sensörleri barkod ürünleri veya QR kodlarının taranmasında kullanışlıdır.


12. Barometre




Donanımlarında bir barometre bulunan Pixel ve iPhone gibi birçok ileri teknoloji Android telefonu var. Barometre hava basıncını ölçer, bu yüzden hava değişikliklerini tespit etmek ve bulunduğunuz rakımı hesaplamak için oldukça kullanışlıdır.



13. Kalp Hızı Sensörü




Sırada LED ve optik sensörler yardımıyla kalp atışlarını ölçen kalp atış hızı sensörü. LED, cilde doğru ışık yayar ve bu akıllı telefon sensörü, yansıyan ışık dalgalarını arar.Bir nabız olduğunda ışık yoğunluğunda bir fark vardır. Kalp atışı, kan damarlarının dakika pulsasyonları arasındaki ışık yoğunluğundaki değişikliklerin sayılmasıyla ölçülür. Birçok spor ve sağlık uygulaması, kalp atış hızını hesaplamak için bu yöntemi kullanır.

14. Termometre



Her akıllı telefon, cihaz ve batarya içindeki sıcaklığı izlemek için dahili bir termometreye sahiptir. Bir bileşenin aşırı ısınmaya başlaması durumunda, sistem herhangi bir hasarı önlemek için kendini kapatır.Ancak, bazı telefonlar ortam sıcaklığını ölçmek için ek termometrelerle gelir. Eğer hatırlayabiliyorsan, Samsung Galaxy S4 sıcaklığını ölçebilen bir termometreye sahipti. Bu tür termometre sensörleri, oda sıcaklığınızı tespit etmek için uygulamalar tarafından kullanılabilir.

15. Hava Nem Sensörü



Galaxy S4 hakkında konuştuğumuza göre Hava Nem sensörü de tartışalım. S4, hava nem sensörü içeren ilk akıllı telefon oldu. Havadaki nemi ölçebilir ve topladığı veriler kullanıcıya verilen hava sıcaklığı ve nemin optimum olup olmadığını söyler. Fakat yine de, bu tip sensör sadece seçilen el cihazları tarafından kullanılır.


16. Geiger Sayacı



Şimdi, bu, ortak cihazlarda bulmayı beklememeniz gereken bir akıllı telefon sensörüdür. Aslında, onu destekleyen tek bir telefon var - Sharp Pantone 5. Bu telefon sadece Japonya'da piyasaya sürüldü. İçindeki Geiger Sayacı, bölgedeki mevcut radyasyon seviyesini ölçebilir.